logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Jurnikl z Číny (Jurnikl from China)

Kolegyně z www.glassmessages.com Anne E.B objevila čínského Jurnikla.
Jsem sám kdo jasně vidí že ten náš je lepší?

Originál zprávy od Anne E.B. je tady:
Original message:
http://www.glassmessages.com/index.php/topic,37932.new.html

Pravý Jurnikl je i zde:
http://aukro.cz/item1401949661_par_svicnu_r_junikl_sklo_union.html


Honza připomínkuje:

Ahoj Jindro,
právě jsem se díval na příspěvky týkající se domnělé napodobeniny nebo, jak praví paní Anne - pretendera, páně Jurniklova svícnu a musím říct, že mi ta diskuse připadá trochu nepatřičná. Už jen proto, že čínský svícen je broušený a vůbec nerespektuje jednu z hlavních charakteristik Jurniklova svícnu, totiž že jeho plochy jsou mírně konvexní s konkávníma čočkama. Stejně tak si mohli zúčastnění vzít na mušku skleněné kostky německý firmy firmy Peill und Putzler, která, jak vidno, tuhle komponentu ( viz příloha s lampičkama ) rovněž hojně užívala u nejrůznějších svítidel a svícnů. Sám jsem několik svítidel měl a kostka byla téměř identická s Jurniklovou. Nebo francouzký Daum, na fotce, dělal něco podobnýho. Podle mě by bylo lze říct, že ten čínskej výrobek se Jurniklovu koncepci vůbec napodobit nesnaží. Myslím si naopak, že je to něco, k čemu by pravděpodobně dříve nebo později došel každý tvůrce, který uvažuje v intencích optických dekorů aplikovaných na nejrůznější kvadratické formy. Co si myslíš?

Měj se
Honza 7.1.2011

Honzas comment:

Hi Jindra
I just read comments being related to the hypothetical imitation, or as Anne wrote, \"pretender,\" of Jurnikl’s candlestick and I have say that I am finding this discussion a bit inaccurate. Firstly, the Chinese candlestick is cut (unlike the Jurnikl piece) and moreover it does not follow one from the basic properties of Jurnikl’s candlestick that, the planes are slightly convex with concave lenses.

In the same way, people could look at similar-looking glass cubes of German company Peil und Putzler and compare them to Jurnikls candlestick holder too, that apparently this style was also widely used for assorted lamps and candlesticks (see picture with lamps). I have had several lamps with a cube style almost identical to Jurnikl’s one. Also, the French company Daum had produced something similar. I think that we can say, that this Chinese product, does not try to imitate Jurnikl’s design. I am saying that this design is something that, sooner or later, would be produced by every designer exploring optical decoration applied to various quadratic forms.
What is your opinion?

Regards Honza 7.01.2011

-------------

Díky Honzo,
ta lampička byla na Glassmessages.com diskutována několikrát, a vždy jsme měli za to, že jde o nějakou variantu Jurniklovi kostky. Je opravdu tak podobná, nebo existuje možnost, že ty kostky od nás Němci nakupovali a na lapičky upravovali?

Jindra 8.1.2011

 


Daum Peil un Putzler


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgJurniklovy kostky imgVáclav Šilhánek img09.01.2011 20:01
YzhlM