logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Ještě k aukci Sýpka od Zdeňka

Pro nevěřící posílám v příloze snímek kapky \"do vrtule\", kterou lze koupit novou v kamenném obchodě, jako příspěvek k diskusi o aukci na Sýpce. V kamenném obchodu má označení 87257/26,5/71721, tzn., že je 26,5 cm vysoká a stojí (včera ověřeno) vč. DPH 5639,20 Kč. Úsudek nechávám na čtenářích.
Zdeněk

Pro doplnění diskuse o aukci na Sypce přikládám pár fotografií z prodejny nového českého skla. Fotografie byly pořízeny mnou osobně dne 21.02.2011 v cca 14:30 hodin a z cen uvedených na cenovkách je nutno odečíst slevu 20%.
Zdeněk




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Aukce českého uměleckého skla

Sotva jsem přijel z matičky stověžaté domů, přilétlo pár mailů s dotazem: „jak to na tom Žofíně dopadlo?“ Váhám jak to říci co nejpřesněji a přitom zachovat základní pravidla slušného vyjadřování.

Řeknu to takhle:
Vítězem aukce se stal jednoznačně Pavel Hlava s jeho broušenými kapkami a také s objekty se zataveným kovem. Ostatní prohráli a to na celé čáře.

Že se neprodaly běžnější věci od Františka Víznera nebo Jiřího Šuhajka mě nepřekvapilo, vyvolávací ceny byly na hraně jejich ceny tržní, a připočteme-li dvacetiprocentní provizi pro aukční dům, pak už spíše za hranou. (srovnej například http://aukro.cz/jri-suhajek-vaza-28cm-70-leta-c-1-i1471468868.html s touže za vyvolávací cenu 3 500 + 20% = 4200 Kč!!!). 
Šokem, a jistě nejen pro mě, ovšem byl katastrofální propad všech unikátních skleněných objektů, ať už od Pavla Hlavy nebo Karla Wünsche. Zde bych neřekl, že byly vyvolávací ceny nastaveny nepřiměřeně, minimálně u tří objektů jsem čekal tuhé aukční zápolení.

Proč k němu nedošlo, se mohu jen domnívat.

V každém případě se na aukci nedostavili ti správní zákazníci. Pořadatelé aukce teď budou muset přemýšlet, jak to zařídit, aby příště ty správné přilákali.

Určitě by věci prospělo, kdyby aukční katalog byl minimálně dvojjazyčný, anglická verze je nutnost, chceme-li přilákat zákazníky z ciziny. Přimlouval bych se i za lepší a nápaditější grafické zpracování katalogu, trochu mě mate nesourodost velikostí fotografií, malé objekty jsou zvětšeny, velké pak zase působí menším dojmem a celé to na mě působí tak nějak rozhádaně.

U dražších objektů, a možná u všech, by se vyplatilo mít více vyobrazení a mít aukční nabídku po delší čas před aukcí na internetu. Uvědomuji si jak je nákladná výroba tištěného katalogu a že internetové katalogy přímo konkurují prodejnosti katalogů tištěných. Je potřeba si ale položit otázku: “Chceme prodávat sklo nebo aukční katalogy?

Včerejší neúspěch je určitou lekcí a podnětem k přemýšlení, co udělat jinak a co lépe.

Jindra Pařík 21.2. 2011

------------
Přišlo mailem včera:

Ahoj Jindro,
rád bych se podělil o poučný zážitek z aukce Sýpka. Včera po aukci a po naší společné diskuzi jsem se rozhodl, že fialovou otlučenou vázu ( číslo 76 ) od Víznera přece jen koupím. Dohodl jsem se tedy s paní Velkovou, která mě ujistila, že druhý den si v rámci poaukčního prodeje mohu vázu vyzvednout na obvyklém místě. Když jsem se ale dostavil na Betlémské náměstí s tím, že si vázu vyzvednu, mě paní Velková nemile překvapila. Nejprve mi sdělila, že váza byla záhy po aukci prodána, když jsem se ale dotazoval, jak je možné, že prodala vázu, kterou jsem měl rezervovanou, řekla, že ve skutečnosti ani neví, kde váza je, protože u sebe nemá potřebné dokumenty. Již při minulé aukci trvalo nejméně 3 týdny, než mi paní Velková odpověděla na email. Tehdy mi zase tvrdila, že věci, které jsem vydražil, jsem si již vyzvedl. Považuji za svou povinnost informovat všechny o takto neseriózním jednání aukčního domu Sýpka a bohužel se obávám, že v případě paní Velkové už nejde o pouhé náhody.

Děkuji
Honza Opela

Mě se stala při poslední podzimní aukci také podobná nepříjemnost, na aukci zakoupená věc nebyla k předání, protože kdesi uskladněná, domluvili jsme termín na úterý k vyzvednutí na Betlémském náměstí, přičinlivý hoch hledal a nenašel, takže jsem musel do Prahy ještě druhý den, nemám to tak daleko, ale je to dost otravné kvůli jedné věci 3x do Prahy, stojí to nejen peníze ale i dost času. Nestěžoval jsem si záměrně, protože jsem si řekl, že jsem Sýpce naložil už dost, a mohli by mít pocit, že se po nich nějak vozím. Navíc, při druhém termínu návštěvy Prahy jsem se svezl se Soňou a tak jsem po desetiletích dal pár kousků U Pinkasů, což můj negativní pocit z toho, že se musím vláčet do centra trochu kompenzovalo.

Zdá se, že v organizaci aukce nefunguje všechno přesně tak jak by mělo a fakt je potřeba to vylepšit, protože důvěru zákazníků lze strašně rychle opakováním podobných nepříjemností ztratit a už se nevrátí, nepříjdou a nenakoupí. A je to škoda, protože na druhé straně pro popularizaci českého skla by mohli mít takovéto aukce velký význam.

Jindra 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgJindra [80.188.71.*]

img25.02.2011 00:08

Exbor

Rozhodl jsem se, že se do jistě že jen přátelského a odborného sporu Jiřího a Zděňka nebudu míchat. Přesto dovolím si malou poznámku. Ne všechno sko, vyrobené v Crytalexu mělo acid mark Exbor. Nevím jaké bylo pravidlo, jestli jen to co bylo určeno na vývoz, nebo jen to co šlo do Tuzexu, fakt chlapi nevím. Ale viděl jsem dost starého Exbor skla značeného jen nálepkou. Nechci být soudcem tohohle sporu, jsem rád, že Vy Zděňku i Jiří občas navštívíte moje stránky, které, a asi jste to poznali, jsou nekomerční a provozuji je proto, že mám československé sklo rád. Nechci provádět žádnou cenzuru, ale všimněte si dole, ono to čte i dost lidí jinde, a google překladače fungují tak na 70 procent, ale dá se to přečíst. Proto přátelé Vás prosím, pojďme si sednou někde na pivo, a vynadejme si co se do nás vejde. Myslím si, že si máme o čem popovídat, a tak mi napiště, každý jak se mu hodí, rád Vás všechny poznám a nějak to dám dohromady. Chci věřit, že nás všechny spojuje láska (blbý slovo - prostě ho máme rádi) k československému sklu. A za sebe dodávám, že makám fest na tom, aby o tom našem skle věděl svět. Tak si to neposerme tím, že se budem hádat jak malí kluci. Promiňte sprostá slova Jindra

ODPOVĚDĚT

imgJirka V. [85.70.164.*]

img22.02.2011 17:04

především Zdenkovi

Původně jsem chtěl zareagovat na Jindrův referát z aukce a na faktické připomínky,které se zde objevily, ale po přečtení příspěvku Zdenka jsem se rozhodl, že zareaguji nyní. Předpokládám, že lze uznat, že každý aukční dům si sám stanoví cenu katalogu i svoji aukční přirážku. Leda, že by se nám vracela Státní plánovací komise spolu s komanči a stanovení pevně daných cen- přece nelze vyčuhovat, že? To ale není ten hlavní důvod, který mě rozpálil doběla a donutil psát tento email. Co mě přímo urazilo a je za hranicí dobrého vkusu je tvrzení pisatele, že "kapky p.Hlavy nejsou v řadě případů výrobky Crystalexu (Exboru)". Je to zlá pomluva, kterou nemohu nechat bez povšimnutí. Zvlášť, když autor příspěvku vystavené věci ani neviděl v reálu!!! Zřejmě žije v představě, že stačí nakoupit v pár obchodech a může se pořádat aukce. Heuréka! Jsem ochoten diskutovat o chybách, které je zapotřebí odstranit, tak aby v Praze mohla existovat česká aukce s českým sklem, protože tento fenomén byl dlouhou dobu opomíjen. Ale nenechám bez povšimnutí toto zlé plivnutí s pachutí závisti. Možná rozpoutám diskuzi, ale musel jsem i jako spoluautor aukce reagovat, a to hned! Jirka V.

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img22.02.2011 21:41

Především Jirkovi

Není mou snahou nasazovat někomu psí hlavu. Ani nechci někomu druhému určovat ceny či říkat, za kolik by měl prodávat či dokonce, za kolik nakupovat. To ani náhodou, to je každého věc. A komanče jsem nemohl a nemohu cítit ani na sto honů. Nejsem však ani první, a pravděpodobně ani poslední. kdo hovoří o nadsazených cenách u některých předmětů na Sypce. Aukce je soutěž kupujících, zde se nakupuje (a nakupovalo) většinou za vyvolávačku - to svědčí samo o sobě. Můj příspěvek je o něčem jiném - základních slušných principech slušné aukce. Samozřejmě, že zastávám názor, i dnes, že slušná aukce pěkného českého skla je zde, třeba v Praze či jinde v ČR, na místě. Za tím ostatním, co jsem v minulém příspěvku napsal si stojím. Ostatně, lze to snadno dokázat. Kamenné obchody, o kterých hovořím nejsou virtuální, ale skutečně existují. A nejsou to vetešnictví, jsou to speciálky prodávající jen a jen nové české sklo. Zdeněk

ODPOVĚDĚT

imgJirka V. [85.70.164.*]

img22.02.2011 22:29

Re: Především Jirkovi

Ano plivnout umí každý. Pomluva je na světě a ještě ke všemu existuje důkaz, že dražené věci jsou zbrusu nové věci!!! Světe div se. Předpokládám, že předložíte důkaz, že věci dražené u Sýpky pocházejí z těchto "kamenných obchodů". I Vy jste je tam koupil??? S touto demagogií zabalenou do vzletných vět končím. P.S. Určitě jsme i vytiskli zpětně GR 1991/5

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img22.02.2011 23:46

Re: Re: Především Jirkovi

K rukám Jindry jsem poslal emailem celkem tři fotografie z prodejny nového českého skla, kde jsou vidět vázy vč. cenovek. Nejen kapky Hlavy, ale také Rozsypal či Hlava se stříbrem. Fotografie jsem pořídil včera. Z cen na cenovkách je poskytována prodejnou sleva 20%. Stačí????? Zdeněk

ODPOVĚDĚT

imgJirka V. [85.70.164.*]

img23.02.2011 07:44

Re: Re: Re: Především Jirkovi

Nestačí. Znova opakuji- předložte důkaz, že věci dražené u Sýpky byly nové!!!! To jste totiž napsal ve svém prvním dehonestujícím mailu. Pokud Vám selhává paměť , stačí si to znova přečíst. Z Vašich odpovědí mám i dojem, že jeden o voze a druhý o koze. Zkuste se držet toho co jste napsal. Opakuji a naposledy - předložte důkazy, že věci dražené v aukční síni Sýpka jsou zakoupené v "kamenném obchodě". Apropos- neodpověděl jste na moji otázku z minula- Vy jste si je zde svoje vázy od Hlavy koupil???

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img23.02.2011 11:27

Re: Re: Re: Re: Především Jirkovi

Možná je to pro někoho o koze a o voze. Nechávám na čtenářích, aby si udělali úsudek sami. Rozdíl mezi námi dvěma je ale dost zásadní, já neprodávám druhým, a tudíž nezodpovídám za kvalitu, cenu, původ atd. zboží. A jinak - v té prodejně vázy nakupuji, pokud je to pro mě cenově výhodné - a mám na to daňový doklad s razítkem a podpisem.

ODPOVĚDĚT

imgJirka V. [85.70.164.*]

img23.02.2011 18:34

poslední příspěvek

Proč se vykrucujete? Nařkl jste, že řada věcí není z Exboru a teď blábolíte nesmysly. Víte, že pomluva je trestní čin? Uvědomujete si, že házíte špínu na aukční dům Sýpka? Znova Vás žádám o důkaz, že řada věcí , které se dražily 20.2.2011 nepochází z Crystalexu (Exbor), ale je to nová výroba. Pokud jej nepředložíte, musím konstatovat, že jste lhář a Vaše pohnutky k napsání Vašeho prvního emailu nechám ostatním k posouzení. Sbohem pane radile.

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img23.02.2011 22:10

Re: poslední příspěvek

O koze a nebo o noze. Nikdy jsem netvrdil, že některé vázy prodavané u Sýpky byly předtím koupené v kamenném obchodě, o kterém mluvím já. Já jsem řekl, že to samé zboží jako u Sypky se dá koupit v kamenném obchodě za ceny výrazně nižší, a že se v některých případech nejedná o výrobky Crystalexu (Exboru), ale novější výrobu. Nejprve si laskavě řádně přečtěte, co jsem napsal a pak požadujte důkazy.To, že některé vázy či žardinky vyvzorované v Crystalexu nakonec Crystalex (Exbor) nevyráběl, a nebo výrobu předal někomu jinému je prostě fakt, se kterým já a ani Vy nic neuděláte. Apropó - ty Vaše vázy jistě mají vyleptané logo Exboru!!!???? Zdeněk

ODPOVĚDĚT

imgJirka V. [85.70.164.*]

img23.02.2011 22:52

Konec

Přísahám, že to je naposledy co se připojuji do této neplodné diskuze. Kdo psal ve svém prvním příspěvku- "A ceny na aukci, kapitola sama pro sebe. Například kapky p. Hlavy nejsou v řadě případů výrobky Crystalexu (Exboru), ale novější z firmy, která výrobu převzala." ???

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img23.02.2011 23:58

Re: Konec

Z mé strany skutečně nakonec. Byl Jste to Vy a nikoliv já, kdo napsal "Opakuji a naposledy - předložte důkazy, že věci dražené v aukční síni Sýpka jsou zakoupené v "kamenném obchodě". A pak, pokud nevíte, že některé vzory nedělal Crystalex (Exbor), ale někdo jiný (byť možná v Novém Boru), a nebo, že výroba byla někým jiným z Crystalexu převzata, pak to není můj problém, ale Váš. Stejně tak platí, že tyto nové výrobky, resp. výrobky, které nepocházejí z Crystalexu, nemají nikdy vespodu vyleptané logo Exboru!!! Zdeněk

ODPOVĚDĚT

imgJindra [80.188.71.*]

img22.02.2011 17:56

Re: především Zdenkovi

Cílem naší debaty není někomu nasadit chobot či psí hlavu. Jirka má jednoznačně pravdu v tom, že aukce s českým sklem v Praze chybí a měla by se stát pravidelnou akcí. Jistě lze nekteré věci vylepšit a přemýšlejme o tom jak to udělat. Některé nedopatření způsobené jistým organizačním chaosem kolem aukce otravují, jak připomenul Honza a otravují jistě nejen jeho. Abych byl spravedlivej, dneska jsem měl štěstí, předání proběhlo v dohodnutém termínu a bez problémů (i když jistý zmatek tam určitě také byl, protože na hromádce současně s mojí skvělou Lichtágovou byly přichystány ještě dvě věci, které vydražil zcela jistě někdo jiný). Ale to jsou technické nedostatky, které lze určitě snadno odstranit větší pozorností a důsledností.

ODPOVĚDĚT

imgMartin [95.143.134.*]

img21.02.2011 12:02

...potvrzení

Je to asi další potvrzení toho, že tak jako e-shopy téměř na vše zboží drtí kamenné obchody, tak internetové aukce na všech možných portálech utahují smyčku kamenným aukčním domům. U skla asi je to víc markantní, protože kupující má jen malé riziko, že se netrefí, nebo naletí. Na rozdíl např. u obrazů a jiných uměleckých děl, které se pohybují ve vyšší cenové kategorii ( bežně se na internetu nenabízejí ) a kde je potřeba ručit svým dobrým jménem za originalitu, autora atd. Čas ukáže....., nebo se už náš malý český rybníček popstupně nasytil ???

ODPOVĚDĚT

imgJindra [80.188.71.*]

img21.02.2011 12:30

Re: ...potvrzení

Taky jsem o tom uvažoval, u běžného designového skla, které my sbíráme, se zdá, že internetové obchody popřípadě aukce spolehlivě podrtí reálné aukce tohoto typu. Výhodou by mělo být snad to, že si předmět mohu na reálné aukci skutečně pořádně prohlédnout a zkontrolovat, víme jak kolikrát na internetové aukci naletíme. Ovšem u předmětů unikátních a dražších by konkurence internetových obchodů tak efetivní být nemusela. Ovšem opět, objekt, za který mám dát 30 tisíc bych chtěl vidět z více stran a navíc bych si jej rád opravdu pozorně na místě prohlédnul a to přímo na aukci. Jezdit do Prahy specielně v jiný den, abych si třeba v pátek prohlédl co v neděli chci koupit je velmi nepohodlné. Další věcí je důvěra zákazníků v serioznost popisu a spolehlivost aukčního domu, která se vytvoří teprve časem. Sám jsi nám pomáhal, když mě anglický kolega poprosil, abych se na předmět kouknul osobně a potvrdil, že je bezchybný. Všimnul jsem si, že jej pak po telefonu koupil. Ale ono roli mlže hrát spousta dalších věcí, třeba dobré sněhové podmínky v Alpách... kdo ví. Kluci mají o čem přemýšlet :-)

ODPOVĚDĚT

imgZdeněk [78.110.220.*]

img21.02.2011 23:26

Re: Re: ...potvrzení

Domnívám se, že chyba je na organizaci aukce (prodej katalogů, aukční přirážka atd.), a hlavně v cenách. Sběratelů, kteří si koupí objekt pana Hlavy za cenu přes 30000,- je teoreticky pár. A pak, většina sběratelů má jednu vázu vedle druhé, zatímco objekt pana Hlavy je monument, který vyžaduje důstojné separátní umístění. A ceny na aukci, kapitola sama pro sebe. Například kapky p. Hlavy nejsou v řadě případů výrobky Crystalexu (Exboru), ale novější z firmy, která výrobu převzala. Takže například kapku "do vrtule" lze dnes koupit novou v kamenném obchodě za 5600,-, na aukci byla vč. přirážky za cenu 8850,-. Podobně žardinka od Rozsapala. Nová v obchodě za 6900,- a na aukci za 9440,-!!!! No nekupte to ...... Zdeněk

ODPOVĚDĚT

ZTliNz