logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Dokument

Dobrý den,

dovoluji si poslat Vám zajímavý rozhovor redaktora MF Dnes pana Šebelky s panem Gambou, ředitelem CVLK, a reakci pana náměstka Cikla. Pan Gamba je bývalý vedoucí školského odboru Libereckého kraje ještě před nástupem pana Cikla do funkce.

Komentáře myslím netřeba.

František Janák

LIBEREC
Nezávisle od dvou zastupitelů Libereckého kraje jsem se dozvěděl, že se vedení kraje, respektive náměstek Radek Cikl, chce zbavit ředitele Centra vzdělanosti Libereckého kraje Roberta Gamby. Tuto instituci pro následné vzdělávání učitelů chce také vymazat ze seznamu školských zařízení. Na otázku, zda je pravda, že se kraj snaží propustit ředitele Gambu mi odpověděla vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jiřina Princová: „Pracovně-právní vztahy a personální politika kraje jsou ve všech případech interním vztahem mezi ním a dotyčnou osobou. Proto otázku nebudeme do médií komentovat.“

Protože jsem chtěl vědět, jaké vztahy panují mezi Centrem a Libereckým krajem, několikrát jsem neúspěšně žádal Roberta Gambu o schůzku. Kraj na mé otázky totiž reagoval jazykem Ptydepe, například, že výmaz ze školských zařízení nic neznamená, že to bude lepší pro jeho financování. Proč ho ale nechává „vymazat“ jsem se nedozvěděl. Robert Gamba mi několik dní odolával jako prvnička a i potom co svolil, jsem z něj odpovědi musel páčit. Posuďte.


Co se u vás v Centru děje? Co to má všechno znamenat?

Nevím.

Kraj navrhl ministerstvu školství váš výmaz se seznamu středních škole. Proč to udělal?

Netuším. Dokonce nám to ani neoznámil. Když jste mi volal poprvé, já o tom nic nevěděl. Schválila to ve vší tichosti rada kraje, školský výbor a odhlasovalo to zastupitelstvo. Nám to vědět nedali. Respektive dali den po jednání krajského zastupitelstva, čímž nám zabránili se ke tomuto kroku před samosprávou vyjádřit. Od té doby marně žádáme kraj aby s námi v této věci jednal, než postoupí návrh ministerstvu školství.

To mi připomíná situaci, když chtěl Radek Cikl zrušit nejstarší sklářskou školu na světě v Kamenickém Šenově a taky to řediteli Janákovi jaksi zapomněl sdělit. Ten se to dozvěděl až z tisku.

To má samozřejmě mnoho jiných podobností.

Třeba?

Že mě náměstek Cikl šikanuje. Jako to dělal řediteli Janákovi nebo řediteli Šormovi z jilemického gymnázia. Toho dokonce nový ředitel už ani od nového školního roku nezaměstnal. Údajně se nechal slyšet, že není žádný Jánošík...

Nerozumím.

Já ano. Mimo jiné, víte co dnes bývalý ředitel Šorm dělá?

Ne.

Je na pracovním úřadě.

To je dost odvážné tvrzení, že vás šikanuje. Tušíte, kde to má začátek?

Začátek znám, ale proč to dělá nevím. 13. července přišel pan náměstek Cikl s paní Princovou na neohlášenou návštěvu. Měl jsem jednání, ale slíbil, že do deseti minut přijdu. Nepočkali. Za dva dny přišli znovu se stejným scénářem. Ještě ten den mi pan náměstek Cikl písemně oznámil, že mne opakovaně nezastihl na pracovišti a poručil mi, že musím napsat podrobný pracovní do konce prázdnin. Odevzdal jsem ho, ale pětadvacetkrát musel
aktualizovat. Moje práce se nedá naplánovat měsíc dopředu. Jsem zřejmě jediným ředitelem příspěvkové
organizace kraje, který musí předkládat plány. Vlastně ne, ředitel jilemnického gymnázia když upadl v
nemilost tak, podle jeho slov, musel každé pondělí přivést panu náměstku Ciklovi do Liberce osobně.

Mimochodem, píšete plány i po prázdninách?

Píšu, ale už ho posílám jen sekretářce. V pátek vždy na následující týden.

Mě by to urazilo...

Mě ne, ona za to nemůže. Ale raději to nechávám bez komentáře, protože takhle nás minulé vedení kraje spolupracovat s řediteli škol neučilo.

Jakoby se tomu ani nechtělo věřit. Nicméně, jedna z těch věcí, které Radek Cikl oběma odvolaným ředitelům vyčítal, bylo špatné hospodaření. Posílal na ně kontrolu za kontrolou...

Přišla včera. Ale na obranu těch lidí musím říct, že se chovají příjemně a velmi korektně. Kromě toho se mne pan náměstek písemně dotazuje na různé věci a nutí mne, abych na ně ještě ten den písemně odpověděl (během našeho rozhovoru skutečně takové dva úkoly přišly poznámka redakce). Je to docela náročné, to mi věřte.


Nenapadá mě jediný důvod, co za tím stojí. Peníze?

To asi ne. Kraj nám dává jen dva miliony ročně a jsme dohodnuti, že se příspěvek postupně bude snižovat na nulu. Zbytek osm milionů vyděláváme přípravou vzdělávacích programů, lektorskou činností, projekty a veřejnými zakázkami z oblasti celoživotního vzdělávání.

Že by dostal někdo zálusk na tu překrásnou vilu židovského fabrikanta Neumanna, v níž sídlíte?

To je možné. Protože už nás jednou chtěli přestěhovat do IQ parku. Mysleli, že nás je tady jen šest...

Jak mysleli?

Paní Princová ani náměstek Cikl nevěděli, kolik nás tady dělá. Když jsem jim řekl, že patnáct, tak poslali pracovníka odboru přepočítat židle. Bylo to dost potupné pro nás pro oba. Samozřejmě pokud nás kraj bude chtít přestěhovat, budeme toto rozhodnutí respektovat. Rádi bychom ale sídlili v prostorách, které potřebám
naší organizace vyhovují, a kde nebudeme v nájmu. To řešitelné je, protože s úbytkem žáků kraj s takovým
a navíc volným majetkem disponuje. Připadá nám i hospodárnější, pokud bychom užívali majetek zřizovatele, který by jinak zel prázdnotou, a prostředky z činnosti tak vlastně vraceli do krajského rozpočtu.


Když jsme u paní Princové. Nebyl jste na ejím místě kdysi vy? Myslím tím vedoucí odboru školství na raji.

Dělal jsem to osm roků a paní Princovou přijímal o práce.


Tvrdíte, že nevíte, proč vás se na vás náměstek Cikl tak zaměřil. Ale něco vám snad museli říci, ne?

Abych odstoupil a já se zeptal proč. Paní Princová mi řekla, že lživě vystupuji proti kraji. Což je lež jako věž. Nikdy jsem nevystupoval proti kraji. My se tady snažíme pořádně dělat svoji práci a k tomu, co se děje na kraji, se nevyjadřujeme. Ani k tzv. optimalizaci středních škol.


Kraj tvrdí, že když nebudete školské zařízení, tak se vám budou lépe shánět peníze na činnost.

 

Také jsem to slyšel, ale není mi jasné, jak to myslí. Když nás vymažou z rejstříku školských zařízení, staneme se v rámci hlavní činnosti plátci DPH a tím se všechny naše služby zdraží. To bude znamenat, že například učitelky ve školkách nemusí mít na to, aby si zaplatili zvýšení kvalifikace. Už nyní si spousta učitelů platí kurzy ze svého. A když budeme dražší, budeme mít příjmy nižší.


Jak to bude pokračovat?

To bych taky rád věděl. Nijak optimisticky to nevidím. Vidím, jak dopadli ředitelé přede mnou, na které Radek Cikl zaměřil svou upřenou pozornost. Mimochodem, víte jaký také může být důvod mého „pronásledování“?


Netuším.

Pomáhali jsme panu řediteli Janákovi ze Šenova psát projekty, aby jejich škola mohla nejtěžší období personálně vůbec přežít. Stejně jim následně kraj žádný nepřiklepl.




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

M2RkYzA