logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Od Marka

Ahoj Jindro,
koukal jsem na fotky z veletrhu a myslím si, že ne všechno sklo, co je vyfoceno a a přiřazeno Egermannu je Egermann. Jsou tam věci, které se tam dají koupit, ale jsou tam vyfocené věci, které se tam koupit nedají. Moje mamka pracovala na pozici vedoucí prodejní vzorkovny od jejího počátku ( cca r.1991-92 ) a když jsem ji ukazoval ty fotky, tak některé věci tvarem a barvami vůbec neznala a jak říkala: "to jsme tam nikdy neměli".
Myslím, že by bylo spíše lepší označit jednotlivě vázy na fotkách než komplet celé fotky. Co se přesně dá na Egermannu z fotek koupit se dá lehce zjistit přímo na místě.

Zdravím Marek 29.11. 2011


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgEgerman imgZdeněk img29.11.2011 22:06
img img imgimgRe: Egerman imgJindra img29.11.2011 22:29
Od Zdeňka (s Jindrovým komentářem)

Jindro a Martine, to co popisujete je hrůza.
Ale stále to dle mého není nic proti tomu, co Vám nyní doložím.

Na jedné nedávné aukci se jako položka č. 22 objevila váza, prý Pavel Hlava – viz obrázek. Že to není ale Hlava ví snad každý. Pavel Hlava to ani náhodou – je to Murano jako vyšité, kterého jsou všude spousty ……
Nechalo mě to ale chladným, protože bych zase mohl být osočen ze zaujatost.

V průběhu právě uplynulého týdne se ale na aukru objevila prakticky identická váza – prý Pavel Hlava vylepšená diletantsky vyrobeným logem Moser !!!!!
Hrůza – viz http://aukro.cz/vaza-navrh-p-hlava-i1957068479.html.

A aby toho nebylo málo, tak se v zápětí objevila ta samá váza, a řekl bych, že i od stejného prodejce (fotky jsou stejné) na portálu eAntik - viz obrázek níže. Zde ovšem stačil jediný telefonát, aby tato příšernost byla stažena. Příkladné jednání aukčního portálu eAntik. Nechce se mi ani věřit, že by o stažení ale tento šikovný prodejce nevěděl, takže zřejmě koná vědomě ……

Neznalost aukčních domů a vychytralost některých prodejců Vám mohu dokumentovat dalším příkladem – aukcí aukčního domu Meissner-Neumann, která se má konat v Praze 11.12.2011 viz - http://www.aukce-neumann.cz./

Jindro, Ty sbíráš Víznera – mají tam jednoho parádního „Víznera“ – viz položka 667 za vyvolávačku pouhých 4000,- Kč, no nekup to !!!!


A tu ateliérovou práci se zatavenou stříbrnou fólií od Pavla Hlavy ze 70. let 20 století s vyvolávačkou 6000,- Kč koupíš prakticky identickou v prodejně Egermann 2309,-  (mínus 20%) za 1847,- Kč. Přijeď – dovedu Tě tam.

A ty Šuhájky tam mají také !!!!!!

Přeji Vám všem hezký zbytek víkendu.
Zdeněk, 27.1.2011


------------------------------------------------------------------------

Nenechme opět vzplát emoce, Zdeňku.

To Murano byl průšvih a přešlap, a jisté je, že to co vidíme na Aukru, tedy razítko Moser je padělek. Toho prodejce z Aukra znám osobně léta, obchoduje se starožitnostmi a podobnými krámy, ve skle se moc nevyzná a sklo v jeho obchodech ani nedominuje.

Nevěřím tomu, že by zrovna on padělal razítko Mosera, věřil bych spíše tomu, že mu někdo tu věc přinesl do obchodu a on jak koupil tak prodává, zeptám se na to.

O aukci u Neumanna jsem byl informován z několika stran, napsal jsem jim, a budu čekat, co se bude dít. Zatím oba dva oslovené aukční domy Prague Auctions a Arcimboldo reagovali vstřícně. Československé sklo, které je předmětem našeho zájmu, zatím není tak sběratelsky atraktivní a rozšířené a tak se aukčním domům nedostává znalců a odborníků v této oblasti a zdá se, že spoléhají spíše na informace, které jim poskytne prodávající.

Jsem přesvědčen, že se úroveň a kvalita bude radikálně zvyšovat a věřím, že československé sklo bude na aukcích přibývat.
Nechci si nechat vnutit myšlenku, že každý je podvodník a lump, i takoví někteří jsou, ale protože slušných je víc, brzo na ně dojde.


Trochu mě vylekala jiná věc.

Na výstavě starožitností jsem dostal letáček „Databáze aukčních výsledků“

http://www.artplus.cz./cs/

Hned ráno jsem usedl ke klávesnici a okamžitě zadal vyhledat „František Vízner“. Demo verze databáze mě zobrazila dle popisu tři náhodně vybrané výsledky, a když jsem chtěl vidět víc, hned to po mě chtělo peníze a ne malé, za tři dny přístupu něco přes 300 Kč a zhruba 2000 Kč za rok.

Rozumím tomu. Takový nástroj může být opravdu užitečným pomocníkem a ne každý je trouba jako já, aby informace poskytoval gratis. Co nechápu, že ze tří náhodně vybraných věcí od Františka Víznera byl jeho jen jeden objekt. Lisovaná mísa byla od Rudolfa Jurnikla (připsaná Víznerovi v první aukci „o níž se nemá mluvit“) stejně jako váza od Ladislava Palečka (stejného nejmenovaného aukčního domu). Přitom vše jsme si s aukčním domem vyjasnili, byla dokonce tiskem vydána opravenka v katalogu následující aukce, přesto tyhle chybné atribuce převzaté z katalogu dnes budou svítit v placené databázi a veškeré naše úsilí přišlo v niveč.

To jen díky nedostatečné komunikaci mezi tvůrcem databáze a aukčními domy. A něčí nepozornosti a pohodlnosti.

A to je průšvih. Mám-li za něco dát 2000 za rok, očekávám korektní informace.

Mám vyhodit tři stovky za třídení přístup k databázi a pracně profrčet celou databázi skla, najít správné atribuce včetně odkazů na literaturu aby to bylo neprůstřelné?

Udělal jsem to už několikrát, a zdá se, že to byl zbytečně vynaložený čas a úsilí.

Navíc člověk získá pověst nebezpečného šťoury a devastátora slibně se rozvíjejícího obchodu s československým sklem.


Jindra Pařík 28.11. 2011

 


Murano na Sýpce Murano na eAntiku Egermann s.r.o.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Dostali jsme kapky

Martin, svojí notickou z veletrhu starožitností Antique v Novoměstské radnici ve mně nabudil vášeň lovce a tak jsem se do naší matičky Stověžaté okamžitě vypravil ve svém oblíbeném „víznerovskémtriku.

Bohužel broušený „Exbor“ z Mstišova (viz Martin níže) jsem již nezastihnul, zmizel beze stopy, pravděpodobně cena 5 000,- Kč za takový unikát byla až příliš lákavá.
Dopadl jsem při činu ovšem Palečka vydávaného za Víznera“, prodávající nic nenamítal a okamžitě popis změnil tak ochotně, že jsem až byl zaskočen tou vstřícností.

Loni jsem si stěžoval, že československého skla bylo na veletrhu pomálu, letos novodobé sklo posílilo, ale je tu velké ALE.

Tak nejprve dobré zprávy.
Objevil jsem krásnou kolekci objektů od otce tavené plastiky prof. Jana Černého, cenově přijatelně dostupné (tedy nikoliv dneska a pro mě). Našel jsem pěknou sbírku Hartillu a hlavně jsem objevil a koupil si krásnou škrdlovickou misku od paní Vlasty Kadlecové - Lichtágové, kterou navrhla pro Emanuela Beránka někdy koncem války.

Teď ty špatné.
Naší vlastí se jako mor šíří sklo vyrobené v prvním desetiletí našeho století firmou Egermann s.r.o. bez ostychu vydávané za staré sklo Exbor. Všimli jsme si ho na aukcích, zaplavilo i veletrh Antique v Praze. Nové sklo, které se v Novém Boru prodává v cenách od 2 000 do 3 000 Kč je prodáváno od 5 000 výš, v aukci dokonce vydraženo za 12 000 + 20% tedy nějaký málo informovaný nešťastník za něco, co mohl mít pohodlně za 2 400 Kč, dal o 12 000 Kč více!

Nelze nikomu bránit, aby svoje peníze rozdával překupníkům.

Jediné co můžeme dělat, a také velmi intenzivně děláme, je informovat sběratele o pravém stavu věcí. Kdo chce, najde v katalogu zde:

https://picasaweb.google.com/Jindra8526/EgermannSRO2009CutAndFacettedGlass?authkey=Gv1sRgCJmFvMWUrZX0Tw#

sošky pak zde:

https://picasaweb.google.com/Jindra8526/EgermannSRO2009Figures?authkey=Gv1sRgCMTE27Hrl5S2OQ#


Jsem přesvědčen, že si seriozní aukční domy tyto kukaččí vejce jim podsouvané již ohlídají a ti ostatní, ti prostě mají smůlu, že nečtou Československé sklo!

Fotky z veletrhu včetně mé šťastné koupě zde:

https://picasaweb.google.com/Jindra8526/VeletrhAntiquePraha27112011?authkey=Gv1sRgCKjFxrm84Py6Fg#


S chutí do dalšího týdne

Jindra Pařík  27.11. 2011




Jan Černý a dostanete kapky Jan Černý Egermann s.r.o. Egermann s.r.o. Egermann s.r.o.


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgJe to trochu jinak imgZdeněk img27.11.2011 23:54
img img imgimgRe: Je to trochu jinak imgJindra img28.11.2011 19:12
Z Veletrhu starožitností od Martina

Ahoj Jindro,

dnes jsem měl perný den, byl jsem Praze a začal ráno Kolbenkou a končil odpoledne Veletrhem starožitností, kde jsem narazil na spoustu zajímavých věcí, ale také na různé podvrhy.

Věhlasní páni starožitníci tam nabízejí škrdlovické sklo jako zaručeného Víznera ( což byl v jednom případě Špinar a v druhém Paleček ), ale co mě nejvíce "zaujalo" je přebroušené hutní sklo - váza Romana od Machovské, která je nabízená jako Exbor za cenu pouhých 5.000,-
Foto posílám v příloze, tak na to mrkni a co si o tom myslíš?

Hezký zbytek víkendu

Martin 26.11. 2011

Díky Martine,
to mi nedá a na Veletrh starožitností vyrážím abych na to viděl na vlastní oči.
Domívám se, že nejde o přebroušenou Romanu od paní Machovské ale o Rhapsody od Františka Zemka, v každém případě zajímavá věc. Nemusí ani jít o novou věc, Soňa dostala od pana Vladislava Urbana skleněný šperk, vybroušený také z flakonku řady Rhapsody, když pan Urban vzoroval v Mstišově počátkem 60tých let, hrál si tak s nepovedenými kusy.
Ale "Exbor" to vážně není.

Jindra  27.11. 2011



Přebroušená hutní váza ze Mstišlova Váza z kolekce Váza z kolekce Šperk Vladislava Urbana vybroušený z flakonku kolekce


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

ODU2MmY5Mm