logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Do nového roku


Před rokem, touhle dobou,
jsem u příležitosti prvního výročí existence „Československého skla“ se Vám pokoušel radostně vnutit představu že „to byl dobrý rok“.

O tom roce právě uplynulém, to napsat nemohu, když si vzpomenu, že právě před půl rokem nás opustil pan František Vízner.

Byl to rok jistě úspěšný, udělali jsme kus práce a přiblížili krásu československého skla i dalším, dosud nepostiženým, krajanům, získali další příznivce a přátele nejen ve východní části naší přelomené vlasti, ale také za Kanálem či Velkou louží.

Naše stránky vloni navštívilo 16 311 čtenářů, 67,6% z České republiky, 8,6% ze Spojeného království, 4,2% z USA, následují příznivci ze Slovenska s 3,5%, Německo 2,7%  a mohl bych tak pokračovat dále, než bych vyjmenoval všech těch 70 států, které na svém počítadle vidím.
Jen pro zajímavost, poslední „nový“ cizinec je z Gruzie.

Kdo jsme to „my“ z československého skla?

Už nejsem osamělým bežcem. Materiály k publikování nebo do archívu do časopisů a katalogů dostávám od mnoha přátel, stejně jako předloni i letos paní Blanka z Českých Budějovic nám pomohla doplnit archív časopisu Domov, vždy nápomocné jsou obě paní Evy, jak Eva z Prahy tak Eva z Košic se svojí kolegyní Klárou, archív pomohli doplnit i pánové Martin, Marek, Zdeněk, Honza a Jiří, z Vysočiny se pravidelně hlásí pan Václav Šilhánek, svým nezaměnitelným stylem vstoupil na stránky cs-skla pan Algebra.

Těžko někdo z nás opravdu docení to, co pro propagaci československého skla udělal a neustále dělá pan Robert Bevan-Jones, který nejen, že trpělivě přeložil několik článků a statí  do opravdové angličtiny, ale byl i mým nadšeným průvodcem po sklářském světě v Anglii, oponentem a rádcem při identifikaci škrdlovického skla, ale hlavně vždy dobrý kamarád a přítel.

Vážím si velmi podpory našich sklářských výtvarníků - Marie Glückaufové, Františka Janáka, Vladimíra Kleina, Petra Stacha, Jiřího Šuhajka, Petra Mandla, Jaroslava Svobody, Pavla Trnky a Stanislava Honzíka, i „doktorů přes kultůru“ pánů Dr. Petra Nového a Dr. Milana Hlaveše.

Možná jste si všimnuli, že se kolem cs-skla motá ještě jedna osoba, bez které by leccos bylo jednodušší a mnohé mnohem složitější.

Když jsem Soně dnes ráno nadšeně řekl, že stránka Československé sklo slaví dva roky, odpověděla celkem chladně: Tak to už by to mělo nejen stát, ale i přestat nosit plenky

Takže do Nového roku, toho třetího, už bez plenek.
Vše nejlepší přátelé


Jindra
Pařík 1.1. 2012

Kolegu sběratele a propagátora čs. skla Maxima Velčovského jsem nezmínil protože má víc váziček než já, a kromě toho se mu chystám začít šlapat na paty nejen v cs-skle ale i v designu! 
Imidž jsem si už pořídi!
https://picasaweb.google.com/Jindra8526/PF2012CeskoslovenskeSklo#


Maxim Velčovský - 2010 Jindřich Pařík - 2012


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgUznání imgAlgebra img08.01.2012 15:11
imgAhoooj imgDaniela img04.01.2012 16:55
ZmMzOTg2NG