logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Vladimir Klein v Domažlicích

Soňa říkala, prý to někde četla, že muž je mladý do 69 let, pak prý teprve u mužů začíná rané stáří. Něco na tom asi bude.

Vladimír Klein svoji tvorbou rozhodně mezi mladé umělce patří, i když, dalo by se říci, že tím sklářským mladíkem je už poměrně dlouho. Rozhodně však kolem sebe šíří dobrou náladu, vtip a optimismus, tedy vlastnosti, které bývají spojené spíše s bujarými jinochy, než s důstojnými muži s akademickým vzděláním a s tolika životními zkušenostmi.

Proto jsem se na vernisáž výstavy Vladimíra Kleina v galerii Dorka v Domažlicích (www.dorka.cz) vysloveně těšil. Líbí se mi Vladimírův výtvarný rukopis, ty věci z jedné strany leštěné, z druhé strany typicky „kleinovsky“ osekávané, obdivuji, jak důmyslně dovede pomocí kontrastu leštěných ploch a syrových lomů prohnat světlo předmětem tak, aby dosáhl požadované barevné iluze, mám rád i jeho „veselé historky z natáčení“, kterými svou vernisáž vždy doprovází. Je poznat, že Vladimír Klein byl, je a zůstane učitel, který umí věci pojmenovat, vysvětlit a to vše zábavnou, neškolometskou  formou, která vyučuje, ale nepoučuje.
Výtvarník podle Vladimira, ale myslím si, že to platí všeobecně pro všechny obory lidského konání, má vždy vědět: co, proč a jak.

Když jedno z toho chybí, je to prý malér. Musím přiznat, že u mnohých výtvarných počinů našich současníků mám pocit, že jejich autor by nedokázal uspokojivě odpovědět ani na jednu z těchto otázek. Ne tak Vladimír Klein!

Skvěle odvedené osobité řemeslo, promyšlené i nahodilé namícháno tak, že výsledek potěší i lidi, co o sklářské umění jinak nemají hlubší zájem (a tím nikterak nechci šahat Soně do svědomí).

Nakonec, poslechněte si sami, co Vladimír říkal o principech své tvorby včera:
http://www.youtube.com/watch?v=_II1ddg8jR8.

Takže jak jsem už říkal, těšil jsem se velmi, a bez nadsázky musím říci, že mé očekávání bylo překročeno o jistě více než stachanovských 2023 procent Serhije Šemčuka (viz http://zpravy.idnes.cz/ukrajinsky-hornik-prekonal-letity-rekord-sovetskeho-udernika-stachanova-15b-/zahranicni.asp?c=A100810_182037_zahranicni_fog).

Majitel malé soukromé galerie Dorka v Domažlicích pan JUDr. Jiří Šuchman je zjevně naladěn na podobnou strunu jako já, jen místo československého skla ujíždí na české grafice. I jeho soukromý památník od sochaře Michala Šarše „ABNUENTIBUS TACERE – UMLČOVANÝM“ připsaný „všem, kdo nevyměnili vlastní svědomí za okamžitou výhodu či lhostejnost“ včetně vyhrané tahanice s úřady o „odstranění nepovolené stavby“ je mi nesmírně sympatický a jsem nadšen, že takoví lidé zde jsou a žijí a jsem vděčný svému osudu, že jsem měl to štěstí je potkat.

Těžko popsat tu přátelskou a rodinnou atmosféru sobotní vernisáže, nádherné prosluněné odpoledne ve společnosti báječných lidí, kteří nebědují a nebrečí nad podfinancováním kulturní politky našeho státu, ale sami a za svoje věci postrkují tím správným směrem.

Výstava pana Vladimíra Kleina v Domažlicích je prodejní, a potrvá do 28. května.
Ale pokud chcete nějakou Kleinovu věc doma mít, měli byste si pospíšit, protože díky skvělým kouskům a „přátelským“ cenám předpokládám, že mnoho věcí z výstavy pan Klein zpátky domů nepoveze.

Fotky z vernisáže jsou tady:
https://picasaweb.google.com/Jindra8526/VladimirKleinGalerieDorkaDomazlice942011?authkey=Gv1sRgCNOXzdvAsOSDRQ#

Katalog Vladimíra Kleina pak zde:
http://picasaweb.google.com/Jindra8526/VladimirKleinSKLO2010?authkey=Gv1sRgCOrz0dqrr_z1fA#

Děkuji do Domažlic a Vám všem přeji nádherný jarní týden.

Jindra Pařík 10.4. 2011

 


J. Šuchman, Soňa Paříková a Vladimir Klein s chotí M. Šarše socha ABNUENTIBUS TACERE –UMLČOVANÝM


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgAlgebra [213.220.255.*]

img22.04.2011 00:02

Nový podnět?

Objekt na prvním snímku mne dostal na lopatky. Je snad zeskleněním blankytu křídel zlatoočky? Jakoby chtěl s podstavou jenž ji drží, prolétnout bzučivě kolem ucha. Po těch povětrných dnech, kdy si příroda hrála jako malej harant, hru na "Letí, letí, všechno letí ...", vzpoměl jsem si na rčení pana Svolinského - "kdyby klobása měla křídla, nebylo by letce nad ni!"

ODPOVĚDĚT

imgJindra [217.155.36.*]

img25.04.2011 13:55

Re: Nový podnět?

Jmenuje se to prý "Padlý anděl", Soňa z toho byla u vytržení pomalu jak u Šuhájkových "ptáků". Vladimír má pro ten název své zdůvodnění, ale nechám raději na něm, aby ho prozradil, třeba v budoucnu vymyslí "silnější" příběh a pak bych ho zvěřejněním původního poškodil.

ODPOVĚDĚT

YTNmYmY