logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Vodní kámen je prevít


Možná, že specialista chemik bude mít k následujícímu textu doplňující poznámky, pokud mě však nebude zcela chytat za slovo, pak níže uvedené platí.


Pro řešení problému s odstraněním vodního kamene ve vázách je nutno vycházet z chemického složení skla na straně jedné, a z chemického složení vodního kamene na straně druhé. Aby nedošlo k poškození skla (poleptání, matovatění apod.), pak se musíme vyhnout chemikáliím, které sklo narušují (především kyselina fluorovodíková, silné alkalické louhy). Kyselina fluorovodíková se sice používá k chemickému leštění skla, ale za určitých podmínek, které by v amatérských podmínkách nemusely nejlépe dopadnout. Osobně také odmítám abrazivní přípravky, které obsahují (byť velice jemné) brusivo (přípravky CIF apod.). Pokud chci proces chemického odstraňování vodního kamene podpořit mechanickým způsobem, pak osobně používám u úzkých či členitých váz tampon o malém rozměru vytvořený z hadříku omotaného na konci tvárného drátu, který lze různě ohýbat, abych se dostal do všech „zákoutí“.

Vodní kámen je v zásadě obvykle tvořen uhličitany, resp. hydrouhličitany především vápníku, případně hořčíku (či obou). Časté je zabarvení do žluta až hněda (rezava) oxidy železa a manganu. Méně častý je vodní kámen tvořený sírany, především síranem vápenatým. Konkrétní složení vodního kamene je odvislé od složení vody v tom kterém regionu, nicméně karbonátová tvrdost vody má obvykle absolutní převahu.

Při odstraňování vodního kamene musíme použít chemikálie, které rozpouští výše vyjmenované složky vodního kamene, a přitom nerozpouštějí sklo. Rozpustnost složek vodního kamene postupně klesá od uhličitanu vápenatého přes uhličitan hořečnato - vápenatý po síran vápenatý.

Pokud je vodní kámen tvořen prakticky jen (převážně) uhličitanem či hydrogenuhličitanem vápenatým, pak by k rozpuštění měl stačit obyčejný potravinářský ocet (8% kyselina octová). Přídavek jedlé sody (viz poznámka kolegy Algebry) do roztoku kyseliny je kontraproduktivní. Jedlá soda je totiž hydrogenuhličitan sodný, který se používá k neutralizaci kyselin, např. při pálení žáhy (tj. k neutralizaci kyseliny chlorovodíkové – solné, která je obsažena v žaludečních šťávách). Pokud tedy přidáme do roztoku kyseliny (octa) jedlou sodu, tak kyselina nejprve reaguje s jedlou sodou a teprve případný přebytek kyseliny začne reagovat s uhličitany z vodního kamene. Rozpouštění vodního kamene můžeme usnadnit mírným zahřátím octa.

Pokud nebude výsledek odstranění vodního kamene uspokojivý, pak lze použít „těžší kalibr“, a sice kyselinu chlorovodíkovou (solnou) o koncentraci cca 5%. Pozor – koncentrovaná kyselina chlorovodíková má koncentraci obvykle kolem 30% (a nikoliv 100%). Při ředění je nutno přidávat kyselinu do vody a nikoliv opačně – v důsledku exothermní reakce by mohlo dojít k vystříknutí roztoku kyseliny. Použití kyseliny chlorovodíkové za tepla je účelné v případě, že vodní kámen obsahuje uhličitany s převahou hořčíku nad uhličitany vápníku. Netřeba snad zdůrazňovat, že je vhodné pro všechny případy použít jako ochranné pomůcky brýle na oči, případně gumové rukavice.

Po odstranění vodního kamene slijeme zbytky kyselin z vázy do plastového kýblu, zneutralizujeme přebytkem sody, naředíme přebytkem vody a pak vlijeme do kanalizace.

Pokud je vodní kámen tvořen sírany, především síranem vápenatým, pak je účelné nejprve převést síran vápenatý na uhličitan vápenatý působením roztoku sody (za studena či za tepla) a následně pak použít výše popsaný postup s kyselinou octovou, resp. chlorovodíkovou.

Po výše popsaných chemických operacích osobně používám k finálnímu vyleštění vázy špičkový přípravek, který je primárně určen k přelešťování a čištění skel u automobilů – jedná se o komerční výrobek výrobce autokosmetiky. Jmenuje se „Extreme Nano-tech Glass Cleaner", a vyrábí ho fy Turtle Wax. Je v takovém zeleném ručním spreji o obsahu 500 ml, a pokud jsem si všimnul, tak ho prodává Makro, Bauhaus a pravděpodobně i další.

Přeji úspěšné odstraňování vodního kamene.

Zdeněk 1. 1. 2012


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Opište text z obrázku: *
captcha Nový obrázek

Upozornění. Správce webu si vyhrazuje právo smazat vulgární nebo takové příspěvky, které by poškozovaly zájmy správce webu.

imgDalší možnosti imgAlgebra img15.01.2012 03:28
imgtip imgMichaela img05.01.2012 14:42
img img imgimgRe: tip imgLudmila img14.01.2012 09:22
imgad: vodní kámen imgEva z Košíc img04.01.2012 17:06
img img imgimgRe: ad: vodní kámen imgZdeněk img04.01.2012 23:07
imgFunguje to! imgJosef img03.01.2012 17:18
Otázka, zřejmě pro všechny, poradíte prosím?

Dobrý den, pane Paříku.

Mám občas  jako začínající obdivovatel skla kapánek potíže J

Nyní s vodním kamenem. Vím, že existují méně či více agresivní prostředky, ale nikde jsem se nedočetl, co vlastně  „vydrží“ sklo, aby nedošlo k jeho ani minimální újmě . Vyzkoušel jsem několik „běžných“přípravků – dřina veliká, výsledek nic moc.

Potřebuji třeba vyčistit vázu  pana. Vl. Miky –takovou tu krásně elegantně oválně barevnou a ona je tam vespod superšpatněpřístupná.

Vím, že loni jsem použil na drsné odstranění kamene z nějaké roury kyselinu chlorovodíkovou – solnou. Kámen byl pryč jedna báseň. Ale co by tato kyselina udělala se sklem ?

Dáte mi nějaký tip?

Josef 29.12. 2011


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

imgJak na sodo-draslo imgAlgebra img01.01.2012 20:59
imgMatování skla imgZdeněk img31.12.2011 12:28
imgS úzkou vázou imgevusa img30.12.2011 21:42
img img imgimgRe: S úzkou vázou imgZdeněk img31.12.2011 12:09
img img img imgimgRe: Re: S úzkou vázou imgevusa img01.01.2012 11:59
img img img imgimgRe: Re: S úzkou vázou imgJindra img01.01.2012 10:22
img img img img imgimgRe: Re: Re: S úzkou vázou imgMartin img25.11.2015 17:19
N2Q0NjY3Nj