logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Collectables Handbook 2012 - 2013



Ten balíček byl docela jiný, než jakými obvykle trápívám našeho pošťáka.
Plochý, jen v bublinové obálce a podezřele lehký, sklo to nebude.
Asi nějaký katalog.

Vida, já na to zapomněl, ale oni ne!

Přišla mi nejnovější příručka sběratelských předmětů pro roky 2012 – 2013 od Judith Millerové a Marka Hilla s vloženým lístečkem s poděkováním za spolupráci.
Tak nová „Millerová“ je už na světě!

http://www.amazon.co.uk/gp/product/1845336356?ie=UTF8&tag=millers-21&link_code=as3&camp=2506&creative=9298&creativeASIN=1845336356#_


Je až neuvěřitelné, co všechno lidé dokáží sbírat. Sošky, vázičky, porcelán i bronz, staré vývrtky, olympijské medalile, plnící pera, manžetové knoflíčky , hračky, golfové hole a míčky, plyšové medvídky a pochopitelně také sklo.
Paní Judith Millerová
s Mark Hillem vybrali representanty každé kategorie, stručně popsali čeho si u dané skupiny předmětů povšimnout, co je kuriozní a vzácné a co spíše nikoliv, předmětům přiřadili i jejich aktuální tržní cenu. Na více než čtyřech stech stranách tak předkládají sběratelům, obchodníkům a starožitníkům, ale i laikům, kteří se rádi podívají na hezké věci, užitečnou pomůcku pro základní orientaci v nepřehledném světě sběratelů a starožitníků.


Sklu je věnováno stran 52. Počítal jsem to třikrát, jak se hezky česky říká – sichr je sichr.

Těžko se ubránit pocitu pýchy, radosti a zadostiučinění. Tuhle sklářskou pasáž příručky uvádí čtyři strany, které mají v záhlaví vytištěno „CZECH GLASS – SKRDLOVICE“ následované dvěma stránkami s nadpisem „OTHER CZECH GLASS“.

A nejsou tam jen obrázky, ale i jména, která každého z našinců musí hřát u srdce:

Emanuel Beránek, Jan a Jaroslav Beránek, Vlasta Lichtágová, Milena Velíšková,
František Zemek, Pavel Hlava, Jan Kotík, Miloslava Svobodová, Ladislav Paleček,  Jan Gabriel, Milan Metelák, Josef Rozinek, Stanislav Honzík, Marcela Vosmíková, Hana Machovská., Věra Lišková, Jan Juda, Petr Hora, Vladimír Jelínek, Karel Wünsch, František Vízner a Jaroslav Svoboda.

Já vím, je mnoho dalších skvělých sklářských výtvarníků, které v průvodci nejsou a být by zaručeně měli. Kdybych sestavoval sběratelskou příručku já, byli by tam.
Věnoval bych těch 400 stran pouze sklu československému, protože sbírat cokoliv jiného, je přeci nesmysl a ztráta času….

Ale i tak je to velký úspěch mých anglických přátel - Marka Hilla a Roberta Bevan-Jonese, kteří mají naše sklo rádi a rozhodli se jej takto světu představit a ukázat, že v konkurenci skla skandinávského, italského nebo britského to naše – československé - není žádnou popelkou.
Jsem rád, že jsem mohl být u toho.

Velké díky do staré dobré Anglie a těším se na shledanou v Cambridge.
http://www.cambridgeglassfair.com/


Jindra Pařík 10.2. 2012






NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Opište text z obrázku: *
captcha Nový obrázek

Upozornění. Správce webu si vyhrazuje právo smazat vulgární nebo takové příspěvky, které by poškozovaly zájmy správce webu.

NDY2OGNhM