logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Brouzdání

Unique photographs of Frantisek Vizner found at web site of Central Bohemian’s village Mezihori – www.mezihori.cz . Mother of Frantisek Vizner was born in Mezihori and young Frantisek had spent there many nice childhood days at his grandfather’s farm.
At this website under the menu item Historie (the 4th item from top at menu on LH side of the screen) you find also the video displaying life in this village at those times.

Prý je tam všechno, teda na tom internetu.
Nemyslím si to, přesto však naivně vysedávám před monitorem jako ten tichý blázen s udicí u Vltavy s nadějí „co kdyby“.  Pomocí vyhledávače nahazuji do širého oceánu kyberprostoru slovíčka: sklo, sklář, glass, s dvěma s i s jedním, připojují jména hledaných autorů s diakritikou i bez, a trpělivě čekám, až se splávek zaškube a ponoří. Stejně jako ten rybář pod Karlovým mostem, častěji však vidím jen hladkou hladinu, než nějakou ploutev.

Občas vylovím bezcenný škrpál, ale jsou i dny, kdy se zadaří.

A takovým dnem bylo pondělí minulého týdne.
Snažil jsem se ulovit něco o chystané výstavě Františka Víznera k jeho 75. narozeninám, která má být v Praze zahájena, za přispění magistrátu naší matičky Stověžaté, zhruba za šest týdnů, ale přitom je její konání dosud jaksi konspirativně utajováno, avšak v tomto smyslu „samá voda“.

Místo požadované informace na mě z ničeho nic vykoukla stránka malé středočeské vesničky Mezihoří - http://www.mezihori.cz/ a na ní fotografie Františka Víznera z doby, když byl tenkrát kluk. Okamžitě jsem žhavil drát do Žďáru, abych se dozvěděl víc. Paní Víznerová mi prozradila, jak to vlastně bylo. Z obce Mezihoří pocházela maminka pana Víznera a jeho dědeček tam měl hospodářství. Dodnes tam v požehnaném věku žije jeho strýc a paní Dr. Dagmar Mertová, jejímž koníčkem je historie a kamarádí se s internetem.
František do Mezihoří jako kluk velmi rád jezdil a v létě tam pobýval, což mi včera sám potvrdil, když s lehkou nostalgií v hlase říkal:
budete-li mít chvilku, zajeďte se tam podívat, je to taková krásná vesnička a ten statek byl opravdu statek, tak jak má statek vypadat, hezky tam je, moc hezky“.

Zajedu se tam podívat, a rád, vždyť od nás to je skoro jen přes kopec.

Paní doktorce Mertové bych rád poděkoval za její stránku, a Vám odtamtud kopíruji dvě unikátní fotografie, které nám připomenou, že i velcí mistři kdysi nosili kraťasy s kšandou.

Ještě se pochlubím, že tento čtvrtek jsem ulovil zřejmě kouzelnou rybku, která plní tajná přání, ale víc Vám neprozradím, protože bych to mohl zakřiknout. Ale když to vyjde, budete první, kteří se všechno dozvědí.

Děkuji za přízeň všem rybářům, kteří pravidelně loví na téhle sklářské stránce a Vy ostatní, kteří jste měli políčeno na něco jiného a vytáhli jste tenhle škrpál, hoďte ho zpátky do vody a nechte ho klidně plavat dál.

Všichni si ovšem užijte krásný víkend a nejen tento.

Jindra Pařík 22.1. 2011




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

NDA2MTNiN