logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Václav Zajíc

Václav Zajíc (*20.1. 1951 Turnov )

1966 – 1970 Střední uměleckoprůmylová škola v Turnově
1971 – 1977 VŠUP Praha, ateliér Stanislava Libenského
1977 – 1978 Výtvarník Ústavu Bytové a oděvní kultury ÚBOK
1978 – 1991 Výtvarník koncernového podniku OBAS Sklo Union Teplice
1992 Pedagog na Střední uměleckoprůmylové škole v Turnově

Václav Zajíc patří mezi nejmladší generaci velkých návrhářů českého lisované skla. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu pro zpracování kovů a broušení kamenů v Turnově obor broušení rytí drahokamů. 
Poté pokračoval ve studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru sklářského výtvarníctví profesora Stanislava Libenského. Po absolvování studia pracoval nejprve jako výtvarníl Ústavu bytové a oděvní kultury (ÚBOK) a po roce se stává výtvarníkem koncernového podniku OBAS – Sklo Union Teplice. Souběžně při zaměstnání externě vyučuje odbornému kreslení na šperkařské průmyslovce v Turnově. Po kolapsu československého lisovaného skla jako průmyslového odvětví odchází na Střední průmyslovou školu školu pro zpracování kovů a broušeníkamenů v Turnově natrvalo a dnes vede oddělení broušení a rytí drahých kamenů.
Jméno Václava Zajíce je spojeno především s libochovickým lisovaným sklem, jeho hranaté vázy s růží (20240) patří mezi uctívané vzory sběratelůlisovaného skla, stejně jako misky, mísy a talíře lisované bez kroužku, za všechny jmenujme např. Vzor „Město“ (3559). 

MmJjZmE