logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Jan Exnar

akad. malíř 

Narozen 1951, žije v Havlíčkově Brodě

Vzdělání

1966-70 Střední sklářská fakulta v Železném Brodě
1970-76 Vysoká škola uměleckoprůmyslová, Praha (prof. Libenský)

Členem

Asociace výtvarných umělců Mánes
Umělecké skupiny Rubikon

Práce

Provedl řadu monumentálních děl umístěných na veřejných místech. Pořádal mnoho sólových výstav v ČR a v zahraničí. Prezentováno ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě.

Po studiu na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě pokračoval na VŠUP v Praze v ateliéru prof. Libenského, kde absolvoval v roce 1976. Vedle volné sklářské tvorby se zabývá i návrhy vitrají a malbě. V roce 1998 se stal zakládajícím členem výtvarné skupiny Rubikon ustavené teoretikem Ivo Křenem. Dalšími členy byli Bohumil Eliáš, Jaromír Rybák, Marian Volráb a Jaroslav Matouš. Jednalo se o volné sdružení předních sklářských výtvarníků, kteří společně vystavovali jak doma, tak i v zahraničí.
Exnar pracuje především technikou tavené plastiky. Své dřívější práce často realizoval v křišťálu, typické jsou pro něj jednoduché organické tvary se světelnými efekty leštěného povrchu. Galerijní ukázkou tohoto přístupu je nabízené dívčí Torzo z roku 1994. Postupně začal používat barevné skloviny spíše v tmavých a v tlumených tónech. Změnil i námětový rejstřík, častým tématem je motiv konečnosti či nekonečnosti nebo napětí mezi dvěma oddělenými prostory. Elegantním reprezentantem této výtvarné polohy je nabízené dílo Průřez z roku 2004 (kat. číslo 36). V posledních letech Jan Exnar rozzářil barevnou sklovinu, začal používat živou a optimistickou barevnou škálu. Tematicky se zaměřil jednak na figurální motivy, jednak hledal inspiraci v přírodě.

MTZkYTU