logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Milan Metelák

Milan Metelák (* 17.8.  1928 Železný Brod, + 11.6. 1993 Harrachov)
1948 – 1952 Praha, ateliér Karla Štipla

1955 – ???  Sklárna Harrachov

Milan Metelák se narodil vyrostl a maturoval na sklářské škole v Železném Brodě v rodině sklářského výtvarníka a ředitele místní sklářské školy Aloise Meteláka. V roce 1952 s vyznamenámím ukončil studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové škole v Praze. Zárověň absolvoval i Pedagogickou fakultu Karlovy university.
Harrachovskou sklárnu, kam Metelák nastoupil v roce 1955 znal již od dětství, kontakt se sklárnou neztratil ani během studia. Harrachovské sklárně zůstal Milan Metelák věrný po celý svůj život a od padesátých let vtisknul sklárně svůj charakter, protože sklárna pracovala převážně podle jeho návrhů. 

Kromě nápojového skla, které představovalo objemově největší kapacitu sklárny, navrhoval Metelák i osobité vázy, mísy, žardiniéry a svícny vyráběné hutní technikou. 
Koncem padesátých let proslul i návrhy, které využívaly patentovaného vynálezu Miloše Půlpitela vkládání do skleněné tkaniny do skeněných polotovarů. Tato technologie dosáhla v roce 1958 mimořádného obchodního úspěchu pod obchodním názvem Harrtil.
Milan Metelák měl mladšího brata Luboše Meteláka (* 1934) který se proslavil jako rytec u Moserů.

OWQwOWJjO