logo    Československé sklo  Czechoslovakian Glass  Mistři českého skla - Czech Glass Masters 

Obsah


»
Ivan Štěpán v Paříži pokračuje


bezva den vsem!

pariz pokracuje dalsi vystavou a to na adrese GALERIE AURORA 33 rue mazarine 75006 PARIS na cely srpen dnes zahajeno pariz je krasna srdecne vsechny zvu!

Paris continues and another exhibition at GALLERY AURORA 33 rue Mazarine  75006 PARIS cells in August launched today Paris is a beautiful warmly invite all!

http://agenda.germainpire.info/view_location.php?location_id=2040

Ivan Štěpán  3.8. 2011

 

 

Gratuluji Ivane,
jsem rád, že budu moci jednou vyprávět, že jsem byl u toho, když to začalo

 

Jindra


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Ivan Štěpán cílí na Louvre!


Prý doma nikdo není prorokem. U nás ale, že to prý platí dvojnásob.

Nakonec není divu, desítky let jsme veřejně pranýřováni elitářskými filosofy a filosofujícími elitáři za českou malost, závistivost a čecháčkovství, prominentní intelektuálové píší obsáhlé statě o smyslu českých dějin, přičemž nám vystavují vysvědčení z národních vad a komplexů.
Těžko pak očekávat, že by takto zmasírovaná veřejnost si měla
troufnout vyhodnotit jakýkoliv umělecký počin jako dobrý, ne-li vynikající, dříve než se tomu stane v zahraničí, protože nebezpečí, že budeme napadeni a cupováni smečkou krasoduchů za provincionální soběstřednost, je více než předvídatelné.

Tak si raději počkáme, až umělce ocení ve světě.

Své o tom vědí všichni sklářští výtvarníci, a nejen oni.

Nakonec to vlastně ale ani není tak špatné. Nikomu z nás nezaškodí, pokusit se dosáhnout úspěchu v cizině, otrkat se a získat nejen nové zkušenosti, ale také jisté sebevědomí spolu se zjištěním, že oni ti věční národní moralisté povětšinou jen hloupě žvaní, a že u nás a s námi to vlastně vůbec není tak zlé.

O úspěchu výstavy Abstrakta Ivana Štěpána v Českém Krumlově jsem psal zhruba před šesti týdny a jsem rád, že přátelé českého skla, kteří výstavu navštívili, s mým nadšeným hodnocením souhlasili. (http://www.cs-sklo.cz/ceskoslovenskesklo/25-STARE-CLANKY-OLD-ARTICLES/2778-Ivan-Stepan-vystavuje). Závěrem jsem vyslovil domněnku, že Ivanovo sklo uvidím příště už někde dál, nejspíše v Londýně nebo Paříži, a také že na takovou výstavu rád přijedu.

Budu si muset dávat větší pozor na to co říkám, protože před pár dny jsem dostal od Ivana Štěpána pozvánku na vernisáž a to v Rue du Seine v Paříži. Co naplat, nejsem politik, abych si mohl dovolit neplnit sliby, natankoval jsem traktor a za slabých deset hodin nočního přejezdu se kochal pohledem na Eifellovku.

Jak bych Vám to, co se v Paříži odehrávalo, nejlépe popsal.
Nejvíce by se snad hodilo slovo „radost“.

Ivan Štěpán měl radost, že mě vidí, já měl radost, že Ivan má radost, Soňa měla radost, že vidí Ivanovi obrazy a sklo, o kterém jsem po návštěvě Krumlova doma nadšeně vyprávěl, Ivan měl radost, že poznal Soňu, a všichni společně jsme měli radost, že jsme v Paříži, protože nemít radost z toho, že je člověk v Paříži, může mít snad jen pošetilec.

Výstava v Paříži je menší a stísněnější, než byla ta v Českém Krumlově, ale to není vůbec podstatné. Důležité je, že Ivan o sobě světu dává vědět a ještě významnější je, že se svět o jeho tvorbu zajímá. Nevím, jak to všechno dopadlo, jistě se to dozvím a prozradím Vám později, ale jisté je, že o sklo Ivana Štěpána se zajímali nejen okolní pařížští galeristé, ale i důležití lidé z Louvru.

Vy všichni víte, že moje srdce bije pro poněkud starší, československé sklo, ale některé věci prostě nemohu přehlížet a chci Vám o nich povědět:

Navzdory krizi, nehledě na celosvětový úpadek sklářského průmyslu, přes všechny myslitelné i těžko představitelné potíže existují u nás lidé, kteří jdou za svým snem, nehořekují, nestěžují si na nepřízeň osudu a krutou dobu, pracují, bojují, rvou se o své místo na slunci.

Těmhle lidem já bezvýhradně fandím.

Ivan nasedne ve Ždáře nad Sázavou do dodávky a doveze si výstavu do Paříže a uspěje!
Není to ohromné? Není to fascinující! Není v tomhle smysl českých dějin?

Vám přátelé radím, kupte si nějakýho Štěpána, a to dost rychle.
Až bude stát v Louvru, budete si muset připlatit.


Jindra Pařík 26. 7. 2011

fotky:
https://picasaweb.google.com/Jindra8526/IvanStepanParisExhibitionOpening2072011?authkey=Gv1sRgCNLJxujTw5qCygE#



Jinak, musím se pochlubit, že mě se podařlo prorazit do ciziny, a tak si možná našeho sklářského webu všimnou i místní doktoři přes kultůru, a občas mě nechají něco oskanovat :
J.
http://www.nationalglassfair.co.uk/news.html#visit




NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Opište text z obrázku: *
captcha Nový obrázek

Upozornění. Správce webu si vyhrazuje právo smazat vulgární nebo takové příspěvky, které by poškozovaly zájmy správce webu.

imgSklo na cestách - Francie imgAlgebra img14.08.2011 16:51
img img imgimgRe: Sklo na cestách - Francie imgJindra img17.08.2011 02:49
imgComme ci, comme ca imgAlgebra img07.08.2011 18:08
ZWRlY